Ημερολόγιο των Μάγια:
Μύθοι και πραγματικότητα

 

Οι Μάγια λέγανε πως μέσα στο 2012 θα γίνει και η καταστροφή του κόσμου. Μάλιστα είχανε ορίσει και συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που θα γίνει. Είχαν πει πως την Τρίτη 21/12 και ώρα 13:13 θα καταστραφούμε. Όπως ήταν λογικό δεν έγινε τίποτα από αυτά. Τι έχουν να πουν οι Μάγια για αυτό; Που χάθηκαν μετά από αυτήν τους την αποτυχία; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν παρακάτω από τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ... Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν.

Οι Μάγιας είχαν 3 κύρια ημερολόγια. Όλα ήταν οργανωμένα σε ιεραρχημένους κύκλους με διάφορους αριθμούς ημερών. Το ημερολόγιο της μεγάλης απαρίθμησης αφορούσε ιστορικούς λόγους. Το Haab (χάαμπ) ήταν το πολιτικό ημερολόγιο και το Τzolkin (τζόλκιν) το χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, η μεγάλη απαρίθμηση και το Haab περιείχαν κύκλους των 360 και 365 ημερών, αντίστοιχα, οι οποίοι συγκρίνονται με το ηλιακό έτος. Επίσης σε αντίθεση με τα σύγχρονα ημερολόγια, οι μέρες και οι κύκλοι αριθμούνται από το 0 και όχι από το 1 όπως τα περισσότερα άλλα ημερολόγια , πράγμα το οποίο διευκολύνει πολύ τους ημερολογιακούς υπολογισμούς του.

Το ημερολόγιο της μεγάλης απαρίθμησης:
Το ημερολόγιο της μεγάλης απαρίθμησης είναι οργανωμένο σε κύκλους. Κάθε κύκλος του ανώτερου επιπέδου αποτελείται από 20 κύκλους του προηγούμενου μικρού κύκλου, με την εξαίρεση του tun (τούν), ο οποίος αποτελείται από 18uinal (ούιναλ) των 20 ημερών το καθένα. Αυτό οδηγεί σε ένα tun των 360 ημερών που υπολείπεται κατά 5 περίπου ημέρες του ηλιακού έτους. Οι Μάγια πίστευαν ότι στο τέλος κάθε κύκλου, δηλαδή περίπου 7.885 χρόνια, ο κόσμος καταστρέφεται και επαναδημιουργείται .

Η γραφή των ημερών στο ημερολόγιο:
Οι ημερομηνίες στο ημερολόγιο της μεγάλης απαρίθμησης γράφονται, κατά σύμβαση, ως: baktun. katun. tun. uinal. Kin. (Πχ. 12.4.6.20.5) (Μοιάζουν με την IPAddress). Οι Μάγια συχνά προσδιόριζαν τις ημερομηνίες χρησιμοποιώντας μαζί και τα δυο ημερολόγια (το Haab και το Tzoklin). Οι ημερομηνίες με αυτήν την μορφή επαναλαμβάνονται μόνο κάθε 52 ηλικιακά χρόνια.

Οι δηλώσεις των επιστημόνων της ΝΑΣΑ για το ημερολόγιο:
Καλά τα νέα για αυτούς που πιστεύουν σε θεωρίες για την συντέλεια του κόσμου. Το μόνο επιστημονικά προβλέψιμο τέλος θα έρθει μετά από 5 δισεκατομμύρια χρόνια, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι καθησυχάζουν ότι το ημερολόγιο των Μάγια -το οποίο κατά τα φαινόμενα σταματά στην 21η Δεκεμβρίου 2012- είναι ακριβώς όπως όλα τα άλλα ημερολόγια δηλαδή με <<με αρχή και τέλος>> Ο αξιωματούχος της ESA είπε ‘’Προσωπικά έχω καταλάβει ότι το ημερολόγιο των Μάγια είναι ένα ημερολόγιο ακριβώς όπως αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Μετά την τελευταία μέρα του ημερολογίου που ισχύει σήμερα θα έχουμε την πρώτη ημέρα του επόμενου ημερολογίου’’

Το Ημερολόγιο των Μάγια που έχει αναγνωριστεί ως το ακριβέστερο ημερολόγιο στον κόσμο, βασίζεται σε τρεις διαφορετικούς αλλά αλληλένδετους κύκλους. Ο πρώτος κύκλος (ονομαζόμενος Haab) διαρκεί 365 ημέρες , ο δεύτερος (Tzoklin) 260 ημέρες ενώ ο τρίτος, ο λεγόμενος Μεγάλος Κύκλος (Baktun), ο οποίος διαρκεί 5.125 χρόνια. Στην συνέχεια είπε ‘’Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι λάτρεις της καταστροφολογίας θα περιμένουν ακόμη μερικά δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι το προβλέψιμο τέλος του κόσμου. Πιθανόν όμως μέχρι τότε ο άνθρωπος να έχει καταστρέψει την Γη, επιβεβαιώνοντας τον Κικέρωνα ότι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο εαυτός του’’…

σκίτσο: Πάνος Τ.   κείμενοΡαφαέλλα Κ.

 

depi. ΤζοΤζο Ραφαέλλα Κ Meli.K Strs K.
Panos13 Peris K. Afroditi S. Elisavet Greg K.
Χρίστος Θ. Στρατής Δ. roufis Πάνος Τ. Piter Kon.
black_dog. Αγγελική π.
     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος
     Μάρτιος 2012 - 2ο τεύχος