Ο γάμος στο Λισβόρι

 


Η κάθε οικογένεια , του γαμπρού και της νύφης, στέλνει προσκλητήρια ή κλίκια (μικρά ψωμάκια) σ' αυτούς που θέλουν να καλέσουν στο χαρούμενο γεγονός.

Την παραμονή του γάμου χορεύουν τη νύφη και κόβουν το κλίκι με μέλι πάνω στο κεφάλι της και το δίνουν στις κοπέλες με ένα ποτηράκι συρμπέτι.

Την επόμενη ημέρα οι φίλοι ντύνουν το γαμπρό μέσα σε ένα ταψί με ρύζι και κουφέτα και τον τσιμπούν με καρφίτσες. Τη νύφη πάλι μέσα σ' ένα ταψί , τη στολίζουν οι φίλες της και την τραγουδούν.

Πάντα κάθε γάμο τον συνοδεύει η μουσική. Έτσι η ομάδα των μουσικών πηγαίνει και παίρνει από διαφορετικά σπίτια τον κουμπάρο, το γαμπρό και τέλος τη νύφη. Μ' αυτή την σειρά ξεκινούν για την εκκλησία. Πρώτα φθάνει ο κουμπάρος με το γαμπρό και περιμένουν τη νύφη. Όταν φθάσει και εκείνη, ο πατέρας της την παραδίνει στο μέλλοντα άνδρα της και αυτός με ένα φιλί της δίνει την ανθοδέσμη. Στη συνέχεια, αφού οι κοπέλες μοιράσουν το ρύζι, τελείται το μυστήριο.

Έπειτα πάνε όλοι να γιορτάσουν το γεγονός αφού πρώτα πάει το ζευγάρι στο σπίτι και με τις λαμπάδες χαράξει τρεις σταυρούς στο κατώφλι. Μετά ο γαμπρός σηκώνοντας την νύφη την βάζει στο σπίτι. Αφού γίνουν όλα αυτά, το νεόνυμφο ζευγάρι πάει στο χώρο που γίνεται το γλέντι για να γιορτάσει το χαρούμενο γεγονός.


 

depi. ΤζοΤζο Ραφαέλλα Κ Meli.K Alexia
Manos Arm. Mario Friday Πάνος Κ.. Ouiliam Kal. Πάνος Τ.
gew_angel Sofia.D PinelopiPat… Johnakos Μαρία Γ.
Bour
boulithres
ΠαναγιώτηςΔ. Papajim jimmys_carbon
     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος
     Μάρτιος 2012 - 2ο τεύχος
     Μάρτιος 2013 - 3ο τεύχος