Όταν «το αγόρι με τη βαλίτσα» διέσχισε τον Πολιχνίτο!

 

Ένα θεατρικό έργο σύγχρονου προβληματισμού για τη μετανάστευση, τη φτώχια και τον πόλεμο είναι «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Πολιχνίτου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Προγράμματος που ανέλαβε φέτος.

Αφορμή για την επιλογή της παράστασης στάθηκε το σοβαρό θέμα της μετανάστευσης και ειδικότερα των μεταναστών που καταφθάνουν τελευταία στις ακτές των νησιών της χώρας, και της Λέσβου, διαφεύγοντας από άσχημες συνθήκες ζωής και άθλιες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις αλλά και αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας για τη μελλοντική τους επιβίωση. Άνδρες, γυναίκες, έγκυες μητέρες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι: όλοι θύματα του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι και του σύγχρονου λαθρεμπορίου ανθρώπινων ψυχών, προσπαθούν απεγνωσμένα και με κάθε τρόπο από ανατολικές χώρες να φτάσουν σε κάποια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχοντας ως όνειρο «ένα καλύτερο αύριο». Η προσφυγιά και η μετανάστευση, η κακοδαιμονία του ανθρώπου σε κάθε εποχή, ανεξάρτητη από φύλο, θρησκεία, πατρίδα, μόρφωση, καταγωγή.

Με κοινωνική ευαισθησία και πολλά μηνύματα ανθρωπιάς μέσα από τη σκληρότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στον «αδύναμο», στον «ξένο», στον «Άλλο», η πένα του διάσημου Άγγλου θεατρολόγου Μάικ Κένι σκιαγραφεί τις περιπέτειες ενός αγοριού στο ταξίδι του. Το αγόρι με τη βαλίτσα, ο Ναζ, ξεκινάει από τη χώρα του, μια χώρα της Ανατολής, για να φτάσει στο Λονδίνο με σκοπό να εκπληρώσει τα όνειρά του. Σύμμαχός του σε αυτή τη μακρόχρονη πορεία του, είναι οι ιστορίες του, ποιητικές διηγήσεις που του αφηγούνταν ο πατέρας του. Το ταξίδι του Ναζ κρύβει πολλές ανατροπές και ματαιώσεις, δυσκολίες και κακουχίες. Ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με το ανθρώπινο ψέμα, την εκμετάλλευση, την κακία, τη δολιότητα. Θα αντέξει τις δυσκολίες; Δεν κατοικεί πουθενά η καλοσύνη κι η αγάπη; Πού θα τη βρει; Θα φτάσει τελικά στον προορισμό του; Πώς νιώθει ο Ναζ και πώς οι άλλοι ήρωες του έργου; Θα τον σώσει η θαλπωρή και η μαγεία των ιστοριών του;

Η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου μας μετά από αρκετές πρόβες και μεγάλη προσπάθεια, παρά την πίεση του χρόνου και των υποχρεώσεων του καθενός, κατάφερε πολλά στο πλαίσιο της παράστασης: να συζητήσουμε «με το αγόρι με τη βαλίτσα», να γελάσουμε πολύ αλλά και να αντιπαρατεθούμε, να λειτουργήσουμε ως ομάδα, να «δεθούμε» και να αγαπήσουμε το θέατρο ως μορφή έκφρασης, με τη στήριξη και των υπεύθυνων καθηγητριών μας.

Θα ήταν χαρά μας να παρευρεθείτε την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 και ώρα 7.30 στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου για να παρακολουθήσετε τη θεατρική παράσταση του σχολείου μας «Το αγόρι με τη βαλίτσα» και να στηρίξετε την προσπάθεια μας.

Εκ μέρους της Θεατρικής Ομάδας


 

Ν.Ε.Ρ.Α.ϊδες Desert_Eagle Χαρούλα Τ. Meli.K jimmys_carbon
Manos Arm. Lia Πάνος Κ.. Ouiliam Kal. Desert_Eagle
Ράφαελ Κ. Ομάδα
Πολυμέσων
Stefan Xara G.
     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος
     Μάρτιος 2012 - 2ο τεύχος
     Μάρτιος 2013 - 3ο τεύχος
     Μάρτιος 2014 - 4ο τεύχος